Videófelvételek készítése

A Cinepyrin STUDIOS operatőrei a televíziós felvételekkel azonos minőségú végeredmény érdekében egyszerre akár több kameraállásból, és beállításban is rögzítik az eseményeket. A tökéletes képminőség alapkövetelmény, ezért félprofesszionális digitális eszközöket használunk a felvétel során. Kizárólag full HD* minőségű anyagokat forgatunk.  A kész filme(ke)t menüvezérelt DVD vagy Blu-ray lemezen, igény szerint egyedi tervezésű professzionális borítóval csomagolva adjuk át. Nagyobb példányszám megrendelése esetén természetesen gondoskodunk a sokszorosításról, csomagolásról és szállításról is.

Bár - minőségi és hordozó-élettartam problémák miatt - nem javasoljuk a felvételek analóg rendszeren (VHS) történő archiválását, külön kérésre ilyen változat elkészítésére és sokszorosítására is lehetőség van.

Nem mindegy!

Az amatőr célra szánt videokamerák robbanásszerű elterjedése, legyenek azok analóg vagy digitális eszközök, magával hozta a "nézhetetlen" felvétel fogalmát. Míg a celluloidszalagra dolgozó hobbyoperatőrnek kétszer meg kellett gondolnia, hogy mit vesz fel a drága nyersanyagra, addig a filléres videoszalagra, beépített merevlemezre, újraírható DVD-re vagy memóriakártyára hosszú-hosszú eseménytelen perceket is rögzíteni lehet. Míg a filmszalag vágása egyszerű (olló/ragasztó), a videofelvétel tartalmi szerkesztése komplex és költséges munkafolyamat. Bár a digitális felvételek kezelése ma már egy számítógép segítségével megoldható, kevesen veszik a fáradságot, hogy rögzített anyagaikat "élvezhetővé" tegyék. A vágás komoly felkészültséget és szakmai gyakorlatot igénylő folyamat, nem kizárólag a "jól sikerült" anyagok kiválogatása és egymás mögé illesztése.

Igen elszomorító tapasztalatokat szereztünk több, magát "profi videostúdió"-ként hirdető cég munkájával kapcsolatban, amikor azokat partnereink hozzánk digitalizálásra és színkorrekcióra elhozták. A kék árnyalatú belső, és súlyosan túlexponált külső felvételek valamint az öt-tíz perces eseménytelen jelenetek a szakmai hozzáértés teljes hiányát mutatták olyan anyagok esetében, amelynek elkészítéséért honoráriumot kért az operatőr.

A stílus

Minden mozgókép alkotónak megvan a maga stílusa. Ha Ön végignézi az interneten kínált hasonló szolgáltatásokat, láthatja, hogy az operatőri/vágói látásmód mennyire meghatározza egy-egy film, vagy akár csak annak rövid, referenciaként bemutatott részletének hangulatát.

Dokumentaristák vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy szükségtelen egy-egy esemény képi összefoglalóját számítógép generálta hatásokkal irreálissá fokozni, ahogy ezt sokan teszik. Hisszük, hogy az emlékeket visszaidézni, megosztani csak úgy érdemes, hogy azokat valósághűen rögzítjük és ki-ki maga színezi azokat gondolatban széppé, kellemesen nosztalgikussá. 

* A full HD esetünkben teljes 1920x1080 képpont felbontású videoanyagot jelent már a rögzítéskor is. Nem használunk félmegoldásnak számító HDV eszközöket.