DVD és Blu-ray összeállítás

A költségeket nem kímélve mindig a legfrissebb technológiát alkalmazzuk, hogy minden igényt kielégítő szolgáltatással állhassunk partnereink rendelkezésére. Magyarországon elsők között rendelkeztünk a DVD és Blu-ray lemezek készítéshez szükséges szoftverekkel, hardverrel és szakmai előképzettséggel. Professzionális DVD-k és Blu-ray lemezek készítését végezzük - egyéni megrendelők által is megfizethető áron.

A DVD után a Blu-ray technológia megjelenése a jelenlegi legfelső lépcsőfoka a digitális videokamerák megjelenésével útjára indított minőségi forradalomnak. Amíg ezek nem léteztek, hiába készültek kifogástalan felvételek, nem volt olyan médium, amelyen mindenki által elérhető módon archiválni lehetett volna azokat. Az új lehetőségek sokkal sokrétűbbek és jóval közelebb állnak a hivatásos televíziózásban használt szabványokhoz és eljárásokhoz, mint korábban bármikor. A nagyobb szakmai felkészültséget és figyelmet igénylő digitális eljárások nem megfelelő alkalmazása súlyos költégekkel épült stúdiók működését lehetetlenítette el, életre hívott viszont egy olyan vállalkozói réteget, amely az olcsó (néha ingyenes), amatőr felhasználásra készült szoftverek segítségével próbálja meg kihasználni megrendelői tájékozatlanságát; nem ritkán hétszámjegyű számla kíséretében.

Nem mindegy!

Tartalmi szempontból a DVD és a Blu-ray a filmművészetet ötvözi az számítástechnikában kialakult interaktivitással. A lemezek saját arculattal rendelkeznek, melynek kötődnie kell a rajtuk található anyag képi, hangulati világához, a technika oldaláról vizsgálva pedig alkalmazkodnia kell a film jellemzőihez, szigorú megkötéseket tartalmazó szabványok keretein belül. Egy komoly kiadvány elkészítése során pontos számításokat kell végezni az optimális eredmény elérése érdekében. Nem engedhető meg, hogy egy átlagos amatőr videohoz állandó értékekre beállított olcsó szoftver futtatásával akár a VHS kazetták minőségét is alulmúló végeredmény szülessen. Ugyanez igaz a lemezek arculatára is. Az ingyenes programok előre elkészített menüi alkalmatlanok a családi hobby-videók színvonalán túlmutató feladatokra. Fontos megjegyeznünk: attól, hogy valami DVD vagy Blu-ray lemezen van, nem feltétlenül jelent garanciát a kifogástalan hang- és képminőségre!

Problémás korongok

A lemezek számítógépen történő összeállításakor és írásakor rengeteg olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeknek létezéséről -tapasztalataink szerint- nem minden, ezzel foglalkozó szakember tud. Az eredmények önmagukért beszélnek: akadozó, "kockásodó" kép, torz, elcsúszó hang, lejátszhatatlan lemezek. A hibák a sokszorosításkor az egész sorozatot jellemzik még akkor is, ha a nagy tételben történő előállítás ipari módszerekkel, présüzemben történik!

Nem hallgathatjuk el azt a tényt, hogy a maximális körültekintés és szakmai figyelem ellenére az általunk, számítógépen írt lemezek nem játszhatók le minden típusú asztali készüléken, annak ellenére, hogy mindenben megfelelnek a vonatkozó szabvány előírásainak. Ez annak köszönhető, hogy egyes készülékgyártók (feltehetően a filmgyártókkal és kiadókkal való együttműködés eredményeképpen) olyan szoftverekkel szállítják az eszközöket, hogy azok csak a présüzemben készülő "gyári" felületű lemezeket olvassák hibátlanul. A problémát az írható lemezek felületi tulajdonságai valamint a piacon párhuzamosan jelen lévő többféle formátum okozza. Az általunk összeállított, de présüzemben sokszorosított lemezeknél az említett lejátszási problémák nem fordulnak elő.

Tanácsunk: Ha Ön tervezi számítógéppel írt lemezek használatát, és akár házi, akár céges felhasználásra asztali lejátszót kíván vásárolni, figyeljen a következőkre (szolgáltatásaink igénybevételétől függetlenül):

  • A kiválasztott készülék tájékoztatójából győződjön meg arról, hogy az alkalmas legalább az írható (R) lemezek lejátszására. Célszerűbb olyan modellt választani ami ezeken túl ismeri az újraírható (RW) formátumokat is.

  • Ha van lehetősége az adott típust vásárlás előtt kipróbálni írott lemezzel, mindenképpen tegye meg. Ha erre nincs mód, a vásárlást követően elsőként ilyen koronggal próbálja ki a készüléket, úgy, hogy a lemez teljes tartalmát végignézi. (Egyes típusok a film kezdetén, amely a lemez közepén helyezkedik el, tökéletesen játszanak le, de a lemezszéleken már problémákat tapasztalhatunk.) Ha a leírásban szereplő információk ellenére a készülék nem alkalmas az írott korongok lejátszására, cserélje ki egy eltérő típusra.