Digitális videó átállás

A 8- és 16 mm-es amatőrfilmezés után hosszú évekig a VHS, VHS-C, Video8, Hi8 formátumok uralták a mindenki által megfizethető képrögzítés piacát. Ezekre az analóg formátumokra sokan, sok értékes, megismételhetetlen percet, órát forgattak. Bár a hordózóanyagok tulajdonságai folyamatosan fejlődtek, általában elmondhatjuk, igencsak sérülékeny tárolási formáról van szó, gondoljunk csak a mechanikai sérülésekre (szalagbegyűrődés) vagy a mágneses hatások elleni teljes védtelenségre (akár egy nagyobb hangszóró közelsége is kárt tehet a felvételben). A biztonsági másolatok készítése sem jelentett tökéletes megoldást, hiszen az átírások során az anyag minősége látványosan romlott.

Pótolhatatlan emlékeinek megőrzésében is segítséget tudunk Önnek nyújtani. Első lépésben digitalizáljuk az anyagot. Innentől kezdve további minőségromlás nélkül kezelhető, másolható. A második lépcső, a tárolás sok lehetőséget kínál, annak tükrében, hogy Ön milyen későbbi felhasználásra szánja a felvételeket.

Néhány példa:

 • DV avi formátumban.
  Célszerűen mobil merevlemezre másolva kapja meg az anyagot további feldolgozásra.

 • DVD szabványnak megfelelő mpeg2 file-ban.
  Ez video dvd-re írható, vagy számítógépen közvetlenül megtekinthető.

 • Video DVD-re kiírva.
  Ekkor asztali lejátszón és televízión, valamint számítógépen is megtekinthető.

A videofile-okba való kiírás előtt érdemes megfontolnia, hogy igénybe veszi-e kiegészítő szolgáltatásainkat, amelyek a következők:

 • A hibás filmrészek kivágása.
  Elsősorban a szalagok elején-végén, illetve az egyes jelenetek között tapasztalható a kép szétesése. Ezek archív értékkel nem rendelkeznek, mi több zavaróan hatnak. Eltávolításuk az anyag végignézését igényli, így munkaórában számlázzuk.

 • Színkorrekció, szintezés.
  Az automatikus fehéregyensúly általában elfogadható eredményt adott az analóg hobbikamerákon, azonban egyes típusok még igényelték a kültéri és beltéri világításhoz való kézi átkapcsolást. A legtöbb színhiba ennek a váltásnak a hiányából adódik, leggyakrabban a kép teljesen kék. A korrekció során a színösszetételt műszeresen mérve állítjuk vissza ez eredetinek legjobban megfelelő fehéregyensúlyt. A szintezés során a videojel folyamatos, műszeres mérése mellett korrigáljuk a hibásan exponált felvételeket. A művelet az anyag végignézését igényli, így munkaórában számlázzuk.

 • Láthatóság javítása.
  Egy speciálisan összeállított digitális szűrősorral javítunk a kép élességén. Fontos tudni, hogy a felvételkor életlenre sikerült anyagok esetében ez az eljárás sem segít. Elsősorban többször átmásolt filmek esetében érdemes alkalmazni. A művelet az anyag végignézését igényli, így munkaórában számlázzuk.

Csomagolás, borító, szállítás

Amennyiben Ön videólemezen kéri a digitalizált anyagot, a következő csomagolások közül választhatja ki a legmegfelelőbbet:

 • Papírtok (fehér vagy színes).
  Lényegében egy lemezhez méretezett ablakos boríték. Előnye a legminimálisabb helyigény, hátránya a kis információs felület.

 • Slim tok.
  CD tok méretű, vékony tok, amelynek csak az első szárnyába lehet borítót elhelyezni. Előnye a kis helyigény, hátránya, hogy a hátoldalán nem lehet információt feltüntetni.

 • CD tok.
  Az audio CD-k esetében megszokott műanyag tok, teljesen vagy félig átlátszó (a lemeztálca fekete). Helyigénye közepes, egy CD tok helyén két slim tok fér el.

 • DVD tok.
  A DVD video szabványos nagytokja egy- vagy többlemezes változatban. Helyigénye a legnagyobb, cserébe hatalmas informatív felület áll rendelkezésre.

Igény esetén a papírtok kivételével bármely tárolótípusba vállaljuk egyedi borító elkészítését a tervezéstől a kivitelezésig.

Mind a forrásanyag átvétele, mind a késztermék átadása történhet személyes átvétellel, előre egyeztetett helyszínen, vagy házhoz történő kiszállással.